Selecteer een pagina

Blog

Sollicitatietip: breid je LinkedIn netwerk uit

Of je op dit moment aan het solliciteren bent of dat je dat in de toekomst gaat doen: het is slim om nu alvast je LinkedIn netwerk uit te breiden. Je LinkedIn connecties kunnen namelijk heel waardevol zijn tijdens je banenjacht!

In dit artikel leg ik je uit hoe je LinkedIn connecties jou kunnen helpen als je op zoek gaat naar een andere baan en wat je kunt doen om je netwerk uit te breiden met waardevolle connecties.

blauwe jurk wending park natuur y-splitsing

Wat levert mijn LinkedIn netwerk me op?

Solliciteren wordt een stuk makkelijker als je je netwerk slim benut. Ik noem de twee belangrijkste voordelen voor je:

R

Sollicitaties van referrals krijgen vaak voorrang

R

Hoe meer connecties, hoe groter je bereik

Referrals krijgen vaak voorrang

De beste manier om jezelf onder de aandacht te brengen bij werkgevers is via iemand die er al werkt. Een medewerker die jouw cv met zijn persoonlijke aanbeveling naar de recruiter stuurt vergroot jouw kans om te worden uitgenodigd dan ook flink!

Maar misschien weet jij helemaal niet dat die vader op de voetbaltraining van je dochter waarmee je regelmatig kletst bij bedrijf X werkt. Of dat de man van je beste vriendin bij bedrijf Y werkt.

Des te meer van jouw kennissen óók connecties van je zijn op LinkedIn, des te groter de kans dat je iemand in je netwerk hebt om je aan te bevelen bij bedrijf X of Y.

Meer connecties = groter bereik

Elke dag ontstaan er nieuwe vacatures. Je vindt ze o.a. op vacaturesites van werkgevers, op LinkedIn en sinds een tijdje ook op Google For Jobs.

En dan zijn er nog al die vacatures die niet (direct) online worden gezet. Omdat de werkgever geen zin heeft om tientallen sollicitaties door te spitten. Omdat de vacaturetekst nog geschreven moet worden. Of omdat de werkgever nog niet precies weet wat hij zoekt.

Maar de vacatures zijn er al, daar ligt een kans voor jou. Die vacatures worden namelijk vaak via-via ingevuld. Hoe meer mensen weten waar je goed in bent en wat voor baan je zoekt, des te groter is de kans dat iemand aan je denkt als diegene een toffe vacature ziet voor je.

Begin met geven

Hoe vind jij het als je een connectieverzoek accepteert en diegene stuurt je meteen een bericht om je iets te verkopen of wat van je te vragen? Hiermee gaan veel mensen op LinkedIn de fout in: ze willen meteen halen in plaats van geven.

Doe je best om van waarde te zijn voor je connecties. Schrijf berichten of blogs met tips en inzichten uit je vakgebied, deel artikelen van je werkgever, reageer op berichten van je connecties en toon oprechte interesse.

Hiermee laat je anderen zien wat je te bieden hebt en leren ze je wat beter kennen. En je creëert een gunfactor die goed van pas komt als je een superleuke vacature tegenkomt en één van je connecties blijkt bij dat bedrijf te werken!

Hoe kan ik mijn LinkedIn netwerk uitbreiden?

Hoe breid je je netwerk uit en zorg je dat je connecties jou die leuke baan gunnen en je indien nodig aanbevelen? Een paar tips waarmee je meteen aan de slag kunt:

  • De gouden regel: stuur altijd een gepersonaliseerd connectieverzoek waarin je uitlegt waarom je graag wilt connecten. Een complimentje doet het vaak goed ;-).
  • Connect met ‘laaghangend fruit’ zoals (oud-)collega’s, studiegenoten, sportmaatjes, familieleden en vrienden.
  • Stuur connectieverzoeken naar mensen in jouw vakgebied die je (nog) niet persoonlijk kent, maar wel bewondert.
  • Welke bedrijven lijken je superleuk? Op hun LinkedIn bedrijfspagina zie je wie er werkt. Stuur werknemers die overeenkomsten hebben met jouw vakgebied een connectieverzoek. Zet daar gerust in waarom het je zo’n leuk bedrijf lijkt en vraag hoe diegene het zelf ervaart.
  • Connectieverzoek geaccepteerd? Stuur een kort opvolgbericht om je nieuwe connectie te bedanken en vraag of je iets voor diegene kunt betekenen.

“Maar ik wil helemaal geen vage kennissen in mijn netwerk”

Misschien voel je nu wat weerstand en denk je: ‘ik wil helemaal geen vage kennissen of onbekenden in mijn netwerk’. Snap ik! Voor mij was lange tijd mijn LinkedIn-regel: ik accepteer alleen connectieverzoeken van mensen die ik heb ontmoet of uitgebreid telefonisch heb gesproken.

Toen ik ging werken als recruiter werd ik minder kritisch en groeide mijn netwerk snel. Mijn voorwaarden waren toen dat iemand een link moest hebben met mijn vakgebied (recruitment, HR), of behoorde tot mijn doelgroep (IT’ers).

Ik accepteer bijna elk LinkedIn-connectieverzoek

Ik wil mijn connecties inspireren en motiveren en ik hoop dat zij hetzelfde doen voor mij. Daarnaast ontmoet ik via LinkedIn ook nieuwe coachees en opdrachtgevers! LinkedIn is een zakelijk netwerk en zo gebruik ik het ook. Ik kies heel bewust wat ik wel en niet vertel op LinkedIn.

Inmiddels accepteer ik bijna elke uitnodiging. Wel ga ik het gesprek aan met nieuwe connecties waardoor ze al snel niet meer als wildvreemden voelen.

Plan een inspiratiegesprek

Wil je aan de slag met je LinkedIn-profiel, cv of wil je je werkplezier terugvinden in je huidige baan? Ik denk graag met je mee hierover in een inspiratiegesprek (videocall) van 1,5 uur. Mail me als je meer wilt weten!

Lees meer blogs over werkplezier

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie, tips en mijn nieuwste podcastafleveringen in je mailbox!